Close

Kleur in de laatste levensfase

Kleur in de laatste levensfase

In de laatste levensfase moet er veel worden besproken en is er veel om over na te denken. Het gevolg hiervan kan zijn dat een cliënt gaat piekeren over allerlei zaken die hij of zij nog moet doen en/of wil zeggen. Karin Brandt verzorgt Beeldende begeleiding voor mensen in de palliatieve fase.

Karin Brandt: “Mensen kunnen het heel fijn vinden om iets met hun handen te doen, als ze veel piekeren. Ze kunnen hun gedachten verzetten en hierdoor meer ontspannen. Tegelijk biedt het de mogelijkheid om iets persoonlijk te maken voor een geliefde naaste. Vele van hen vinden het waardevol om samen met naasten op Beeldende begeleiding in te stappen en een mooi ontspannen moment met elkaar te ervaren.”

Voor jou als zzp’er zijn deze methoden ook beschikbaar. Je kunt Karin Brandt benaderen, zodat ze in samenspraak met de cliënt een sessie kan inrichten. Tijdens deze sessie kan de cliënt bijvoorbeeld iets kleins schilderen, een kleibeeld, een sieraad of een mandala maken. Wellicht kan de cliënt zich hierdoor beter uiten en kan de cliënt zich ook rustiger voelen. Beeldende begeleiding geeft mensen de mogelijkheid om zich te ontspannen en hun emoties uit te drukken. Dit helpt bij het verwerkingsproces, voor zowel cliënt als naasten. De cliënt kan iets nalaten voor een dierbaar iemand.

 “Een cliënt beschildert een doosje voor haar dierbare dochter. Tijdens dit concrete beeldende proces beleeft deze mevrouw innerlijk van alles. In de laatste levensfase schieten woorden vaak te kort. Het is dan ook fijn, het onzegbare zichtbaar te maken.”

Klik op de onderstaande afbeelding om het boek te lezen. Er staan veel interessante inzichten in het boek.